Deti z MŠ Solivarská upratovali nielen v škôlke ale aj v okolí.

22.04.2013 Prešov

Tohoročná zima vojde určite do histórie meteorológie. Preto keď sa objavili prvé slnečné lúče, odrazu každý z nás pocítil príval pozítívnej energie. Aby sa zmenila na prospešnú a zmysluplnú činnosť, bolo ju potrebné správne nasmerovať. Skvelým príkladom pre všetkých veľkých i malých Prešovčanov sú zaiste „solivarskí škriatkovia“ z MŠ Solivarskej.
Tí v rámci projektu Zelená škola pretvorili blízky areál na nepoznanie. Najprv „solivarskí škriatkovia“ čarovali pred prahom materskej školy, vyhrabali, vyzametali celý školský dvor a následne s vervou im vlastnou sa pustili do jej okolia. Pre usilovných „škriatkov“ bolo samozrejmosťou separovať odpad podľa materiálov, z ktorých bol vyrobený. Čerešničkou na torte však bola „adopcia“ časti solivarského potoka známeho Kapuštňaka . Deň D, v ktorom sa starostlivosť o „adoptovaný“ potok začala, bol štvrtok 18. apríla. Solivarskí škriatkovia si na pomoc prizvali rodičov a čarovanie sa mohlo začať. Z neutešeného zarasteného smetiska sa odrazu rinul zurčivý potôčik, v ktorom si deti púšťali papierové lodičky. A prvý zasadený strom, o ktorý sa budú pravidelne starať, ich bude sprevádzať v každom ročnom období ako prírodný kalendár.
Po namáhavej práci čakala všetkých „zelená odmena“ v súlade s heslom Komu sa nelení –tomu sa zelení! Postarali sa o ňu tety kuchárky. Pripravili chutné chlebíky so zdravou nátierkou a čerstvou zeleninou, zeleným šalátom, pažítkou, klíčkami drobnej zelenej fazuľky zvanej mungo a misu zeleného ovocia – z kivi, hrozna a zelených jabĺčok.
Všetci, ktorí videli „solivarských škriatkov“ v akcii pochopili, že ochrana životného prostredia, separácia odpadu a jeho následná recyklácia nie sú iba prázdne frázy. Práve naopak, treba dúfať, že svojim veľkým nadšením a zanietenosťou nainfikuje pani učiteľka Maria Bobákova, koordinátorka projektu celý Solivar a o niekoľko rokov sa v Kapuštňaku objavia raky ako indikátory čistej vody. Tým dokážu solivarskí škriatkovia, že ich „čarovanie“ s prírodou a životným prostredím bude pokračovať aj v budúcnosti. Veď naši malí si pripravujú svet hlavne pre seba. Otázka znie: „A čo my dospelí? Snažíme sa?“

Ľudmila Kravčáková
 

Vyberte región